1.8.09

Son bir hareket daha...


24/07/2009

'Dünya Çocukları Tanışıyor'da, on beş ülkenin çocukları kendi ülkelerini tanıtıyorlar. En sevdiği yemeklerden, ülkelerinden söz edilince akla ilk gelenlerden bahsediyorlar

SENEM ONAN (Arşivi)

Geçen aylarda Mandolin Yayınları’ndan incecik, minicik, son derece sade bir kitap çıktı. İllüstratörü ve yazarı arkadaşım Burak Şentürk, yıllardır hem reklam piyasasına işler yapıyor, hem çocuklar için tişörtler tasarlıyor, hem de birçok yayınevi için kitap kapakları, resimler, çizimler tasarlıyor. Grafik eğitiminden sonra Oğuz Aral’ın yanında karikatür çizen Burak, zamanla çocuklarla ilgili çalışmalara ağırlık verdi ve bir daha da bu alandan kopamadı.
Bilgisayar kullanarak çizim yapan Burak’ın resimleri Amerika ve İngiltere’de, çocuk eğitimine ağırlık veren bazı köklü yayınevleri tarafından da çok beğeniliyor. Sade ve iddiasız çizimleri, özellikle okumaya yeni başlayan çocuklar için hazırlanan kitaplarda tercih ediliyor. Çünkü çizimsel ifadesi, ne gereksiz yere çocuğun gözünü yorup dikkatini dağıtıyor, ne de çocukların dikkatini çekmeyecek kadar renksiz ve hareketsiz.
Son kitabı Dünya Çocukları Tanışıyor için yıllardır nasıl uğraştığına şahidim. Birçok yayınevi gezdi, birçok övgü ve eleştiri dinledi, kimilerini dikkate aldı, kimilerini kulak ardı etti, ama sonunda çocuklara hediye edebileceği eserinin piyasaya çıktığını gördü.
Dünya Çocukları Tanışıyor’da, on beş ülkenin çocukları kendi ülkelerini tanıtıyorlar. En sevdiği yemeklerden, ülkelerinden söz edilince akla ilk gelen coğrafi zenginliklerden, en önemli mimari yapılardan bahsediyorlar. Yerel kıyafetleriyle görünen bütün çocuklar sözlerine kendi dillerinde ‘merhaba’ diyerek başlıyor. Kitabın ilk halinde sadece birkaç çocuk ülkelerini kendi dillerinde merhaba diyerek tanıtıyor.
Çocukların kitap hakkındaki fikirlerini öğrenmek için oğlum bu kitabı sınıfta arkadaşlarına okudu. Çocuklar bilmedikleri dillerde merhaba demeyi öğrenmekten mutlu olduklarını söylediler. Böylece Burak da kitabını çocukların tavsiyesine göre değiştirdi. Artık on beş dilde merhaba diyebiliyor.
Burak Şentürk, çocukların fikirlerini öğrendikten sonra kitabı önce Klinik Psikolog-Pedagog İnci Vural Kayaalp’e de okuttu, sonra da hem özel, hem de zincir bir ilkokulda müdürlük yapan kendini çocuk eğitimine adamış bir ilkokul öğretmenine. Hepsinin fikirlerini alarak düzeltmeler yaptı.
Kitabın kişiliğiyle ve resimleriyle son derece uyumlu olan, günlük dille yazılmış metinde yer yer ‘yapılmaktadır, görülmektedir’ gibi yüklemlerle biten cümleler; -mışlardır, -miştir, -maktadır, -mişlerdir ekleri dikkat çekmiyor değil. Bu tarz resmi ifadeler çocuklarla ilgili kurgusal metinler içeren yayınlarda pek kullanılmıyor. Kendilerine sen diye hitap edilmesinden ve bu samimiyetten hoşlanıyorlar. Dolayısıyla, çocukların ağzından anlatılan metinlerde bu yapıdaki cümleler fena halde sırıtıyor. Sonuçta her güzelin bir kusuru var.

DÜNYA ÇOCUKLARI TANIŞIYOR
Burak Şentürk
Mandolin Yayınları
2009
35 sayfa, 5 TL.

Hiç yorum yok: